Body Drum Release (BDR)

Een aan EMDR verwante methode die laagdrempelig informatie beschikbaar maakt vanuit het onderbewustzijn.

Het effect is gebaseerd op stimulatie van zenuwprikkels tussen linker en rechter hersenhelft door het afwisselend trommelen van de therapeut op de linker en rechter lichaamshelft van de cliënt. Zo wordt een vergelijkbare stimulatie in de hersenen bereikt als tijdens de REM-slaap, de fase tijdens de slaap die bedoeld is voor verwerking en integratie van psychische processen.

de behandeling

Tijdens een BDR behandeling wordt er in eerste instantie op de schouders getrommeld. De trommelsessies duren ongeveer 5 minuten en worden afgewisseld met een kort gesprekje over wat er gaande is. Bij de volgende trommelrondes kan er ook getrommeld worden op andere delen van het lichaam, zoals hoofd, rug, voeten, knieën. Een totale behandeling duurt ongeveer een uur en bestaat uit 2 fases.

In de eerste fase wordt er opgetrommeld. Deze fase duurt het langst en bestaat uit meerdere 5 minuten sessies met tussendoor gesprekje. Dit is de stimulatie-, verwerkings- en integratie fase.  Mogelijk komen er in deze fase gedachten en beelden op gang die inzicht geven. Soms komen er ook emoties boven die meestal onmiddellijk worden verwerkt.

In de tweede fase wordt er ingetrommeld. Dit is de slot fase waarin een nieuwe gedachte, veranderd inzicht of besluit, voortkomend uit fase 1, geïntegreerd wordt. Dit wordt gedaan door een trommelsessie van een paar minuten van boven naar beneden over het hele lichaam. Hierbij houdt de cliënt zijn aandacht bij de nieuwe gedachte terwijl er wordt getrommeld.

BDR is verwant aan EMDR , dat  wetenschappelijk is onderzocht en wijdverbreid gebruikt wordt bij de behandeling van trauma’s en angsten. De methode is rond 2000 ontwikkeld door Peter Krijger en is naast EMDR gebaseerd op de psychotherapie van de psychiater Wilhelm Reich, massage, cognitieve gedragstherapie, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Hypnotherapie en Kinesiologie.

 

EMDR - Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Het doel van EMDR is om de emotionele lading van trauma-ervaringen te verminderen, zodat iemand beter in staat is om met deze ervaringen om te gaan zonder dat ze nog steeds sterke negatieve emoties oproepen. 

de behandeling

De cliënt wordt gevraagd om een specifieke traumatische herinnering te kiezen die ze willen verwerken. Het gaat hierbij om een gebeurtenis die nog steeds veel emotionele pijn veroorzaakt. De cliënt wordt gevraagd om zich de gebeurtenis voor de geest te halen en tegelijkertijd aan bepaalde aspecten van de gebeurtenis te denken, zoals de beelden, gedachten, emoties en lichamelijke sensaties die ermee gepaard gaan.

Een essentieel onderdeel van EMDR is bilaterale stimulatie, wat inhoudt dat de cliënt wordt blootgesteld aan een reeks van herhaalde visuele, auditieve of fysieke stimuli, vaak in de vorm van oogbewegingen. De therapeut vraagt de cliënt bijvoorbeeld om met de ogen heen en weer te bewegen (zoals het volgen van de vingers van de therapeut) of om andere stimuli te gebruiken.

Deze stimulatie zorgt ervoor dat het brein in een bepaalde staat komt die helpt om de traumatische herinneringen te verwerken. Het idee is dat bilaterale stimulatie het brein helpt om de informatie op een adaptieve manier opnieuw te verwerken, zodat de emoties minder intens worden en de herinnering minder verontrustend is.

De cliënt wordt aangemoedigd om door de traumatische herinnering heen te gaan. Gedurende dit proces komt de cliënt vaak in aanraking met onverwachte gedachten, gevoelens of fysieke sensaties. De therapeut begeleidt de cliënt door dit proces en zorgt ervoor dat het op een veilige manier verloopt.

De herinnering wordt in kleine stukjes opgedeeld, en de cliënt wordt steeds gevraagd om de reactie op elke nieuwe "inzicht" of emotie die naar boven komt, opnieuw te verwerken met behulp van de bilaterale stimulatie. Dit proces kan meerdere keren herhaald worden, totdat de herinnering minder pijn oproept.

Aan het einde van de sessie wordt de cliënt gevraagd hoe ze zich nu voelen over de herinnering. De emotionele lading van de herinnering wordt vaak aanzienlijk verminderd. De cliënt wordt ook gevraagd om te reflecteren op eventuele positieve veranderingen in hun gedachten, gevoelens of lichamelijke sensaties die tijdens de sessie zijn ontstaan.

In een later stadium van de EMDR-behandeling kan de therapeut werken aan het versterken van positieve overtuigingen die de cliënt over zichzelf heeft. Dit gebeurt door de cliënt te helpen om nieuwe, positieve gedachten te integreren, zoals “ik ben veilig” of “ik kan dit aan”.

 

Bijkomende effecten van zowel BDR al EMDR zijn een diepe ontspanning en verruimd bewustzijn. Bovendien komt de cliënt beter in contact met zijn gevoel en wordt de intuïtie en creativiteit geprikkeld. De positieve effecten zijn vaak direct waarneembaar. Het werkt door in de daarop volgende periode en de resultaten worden vaak zelfs nog beter. Bovendien kan er altijd een vervolgsessie worden afgesproken.

Beide methoden leiden tot loslaten van stress, meer zelfvertrouwen en beter weten wat je wilt. Integratie van gedachten, gevoels- en lichaamsbewustzijn worden bevorderd waardoor meer eenheid en kracht wordt ervaren.  De afwisseling van het werken op mentaal, emotioneel en fysiek niveau is de grote kracht van BDR en EMDR.